Frittelle di Mele!



(ENGLISH VERSION BELOW)

In questo periodo dell'anno acquisto sempre tante mele e colgo l'occasione per sperimentare ricette nuove.
Questa che vi propongo oggi è una ricetta tipica della Toscana, le frittelle di mela!

500 gr di mele, farina, 100 gr zucchero, 1 uovo, mezzo bicchiere di VinSanto, olio per friggere, sale

Mescolare in una ciotola la farina con l'uovo, una presa di sale e 3 cucchiai di olio di oliva.
Quando il tutto è ben amalgamato, aggiungere il Vinsanto e un pochino di acqua tiepida per ottenere una pastella liscia.
Lasciar riposare per un'ora. Sbucciare le mele ed affettarle a rondelle, togliendo i semi. (lo spessore dovrebbe essere almeno 4 mm)
Passarle nella pastella e friggere in olio bollente, togliere dall'olio quando diventano dorate, poggiarle su carta assorbente e spolverare di zucchero.
Servire tiepide!

ENGLISH VERSION

In this period of the year I always buy plenty of apples, and I like to expertiment old recipes and to adjust them to contemporary taste. This's a very tipical Tuscany recipe of a delicious sweet: 'frittelle'


Ingredients: apples 500 gr, flour, sugar 100 gr, 1 egg, half glass of Vin Santo, salt, oil

Mix together the flour, the egg, a bit of salt, 3 spoons of olive oil.

When all the ingredients are mixed, drop the Vin Santo and warm water to obtain a smooth mix.

Let it rest for one hour. Peel the apples and cut them into round dishes (the thickness should be at least 4 mm)

Drop them into the mix and fry them into boiling oil. When you see a light brown color, put them off the oil and leave on a soaking paper to dry. Cover with a light and gentle veil of sugar. Better if served warm!

Post più popolari