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Cenci

ENGLISH VERSION'S FORWARD La recette en Français est vers le bas 'Se pensi alla strada che devi percorrere ti trovi tremendamente a disagio e la vita diventa troppo complicata. Se smetti di pensare e cominci invece a camminare, il tuo fardello si alleggerisce e inizi a intuire il tuo percorso, a scoprire una tua visione' Osho ' Cencio ' in dialetto toscano significa straccio e qui dalle mie parti, i cenci sono dei biscotti fritti, che vengon cucinati durante il periodo del Carnevale. Dolci simili son diffusi in tutta Italia, presentando leggere varianti nella ricetta. Si trovano in versione fritta, ma anche in quella cotta in forno, si trovano nei forni e nelle pasticcerie, e anche sui banchi dei supermercati. Il sapore però che ho nel mio patrimonio e nella memoria delle mie papille gustative è il sapore di quelli che faceva la mia nonna, erano croccanti, poco unti ed avevano un leggero aroma di limone. Non ho la sua ricetta ahimè, ma quella

Rum Babà

For the dough: 300 gr flour, 10 gr butter, 5 eggs, 1 lemon, 1 cup warm milk, 1 dessertspoon sugar, 25 gr fresh yeast, salt.

Coating: 300 gr sugar, 1 glass rum, apricot jam, 1 lemon.

First of all, let's prepare the babà dough: take the butter and softenit, tehn cut it into pieces. Mix it with the sugar and add the beaten eggs. Gradually add the flour, with a bit of salt, and last of all the grated lemon peel anf the fresh yeast dissolved in warm milk. Mix well, then knead until you have a well-blended, elastic dough which doesn't stick to the sides of the bowl. Cover the bowl with a cloth and leave to rise in a warm place. In the meantime butter the babà moulds, and sprinkle them with flour. After about 1 hour, knead the dough again for a few minutes, then fill the moulds. Cover them with a cloth and leave to rise again until they have doubled in size. Bake in a hot oven for about half an hour. Meanwhile, prepare the dip: melt the sugar over the heat in 5 dl of water with a strip of lemon peel, until you have a smooth syrup. Take it off the heat and add the rum. Coat the babàs in plenty of syrup while they are still hot. Finally heat the apricot jam with a little water and spread over the babàs.

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