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Insalata in Vasetto per l'#InsalataDay

'Niente è più difficile della Libertà:
la libertà di durare fatica,
la libertà di non vivere morti'
Oriana Fallaci

Vi sarete chiesti che fine avessi fatto, sinceramente me lo sono chiesta anch'io: 'Che fine hai fatto Simo?'
Direi una banalità se tirassi in ballo la scusa degli impegni di lavoro (che ci sono e sono tanti).
Dopo tanti anni di posts, ricette, foto e articoli scritti per altri portali, è arrivato anche per me il momento in cui ti siedi e ti chiedi quale sia la direzione da prendere: ho vagliato proposte di libri da scrivere, di programmi tv in cui presenziare, di giurie di concorsi ed eventi a cui partecipare... niente da fare. Non era lì che volevo andare.
Ho preso questo periodo sabbatico come un momento di riflessione e di esperimenti in cucina, ho fatto prove e deciso che non mangerò mai insetti ed alghe strane, che i dolci mi piacciono e che se è vero che fanno male, ne mangerò di meno, ma li mangerò e che l'essere 'talebani' in cucina mi…

Rum Babà

For the dough: 300 gr flour, 10 gr butter, 5 eggs, 1 lemon, 1 cup warm milk, 1 dessertspoon sugar, 25 gr fresh yeast, salt.

Coating: 300 gr sugar, 1 glass rum, apricot jam, 1 lemon.

First of all, let's prepare the babà dough: take the butter and softenit, tehn cut it into pieces. Mix it with the sugar and add the beaten eggs. Gradually add the flour, with a bit of salt, and last of all the grated lemon peel anf the fresh yeast dissolved in warm milk. Mix well, then knead until you have a well-blended, elastic dough which doesn't stick to the sides of the bowl. Cover the bowl with a cloth and leave to rise in a warm place. In the meantime butter the babà moulds, and sprinkle them with flour. After about 1 hour, knead the dough again for a few minutes, then fill the moulds. Cover them with a cloth and leave to rise again until they have doubled in size. Bake in a hot oven for about half an hour. Meanwhile, prepare the dip: melt the sugar over the heat in 5 dl of water with a strip of lemon peel, until you have a smooth syrup. Take it off the heat and add the rum. Coat the babàs in plenty of syrup while they are still hot. Finally heat the apricot jam with a little water and spread over the babàs.

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